fbpx
Refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning

Skrevet av Jørgen Elvesæther

september 9, 2019

Legger dyr gjeld og betalingsanmerkninger press på din økonomi? Hvilke drømmer settes på vent fordi betalingsanmerkninger og gjelden blir vanskelig å håndtere?

Kanskje lever du i den tro at refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning er umulig. Du har kanskje også allerede erfart å få avslag fra banken din da du spurte om hjelp.  

Det trenger ikke være slik. Med sikkerhet i bolig kan du refinansiere med betalingsanmerkning selv om banken din har sagt nei.


Vi forteller deg hvordan du kan rydde opp i gjeld og betalingsanmerkninger en gang for alle, slik at du kan komme deg forbi dagens økonomiske utfordringer. 


Hva betyr refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning?

Refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning betyr å ta opp et nytt lån som er spesielt tilpasset for å rydde opp i økonomien. Når man skal refinansiere benytter man boligen som sikkerhet, og øker enten det eksisterende boliglånet eller tar opp et ekstra, et såkalt andreprioritetslån bak din nåværende bank. Med et slikt lån kan man innbetale inkassosaker, også med betalingsanmerkning, samt betale ned eventuell forbrukslån og kredittkort. Etter refinansieringen har man igjen ett lån med lav rente, og får dermed god oversikt over økonomien. Raskt og enkelt.

Det fine med et boliglån er at renten er betydelig lavere enn hva man betaler på gjeld og kredittkort, noe som gjør at månedskostnadene blir lave. I tillegg sletter man anmerkningene og du får tilbake en økonomi i "god stand".

Fordelen med et refinansieringslån er blant annet at:

 • Du får samlet all gjeld i ett lån
 • Betalingsanmerkningene blir betalt og slettet umiddelbart
 • De månedlige kostnadene blir lavere
 • Du får bedre oversikt over økonomien
 • Du får en rask løsning på problemene

Enkelt forklart betyr det å refinansiere gjeld at man baker alle lånene sammen til ett lån for å få bedre betingelser. Bedre betingelser er som regel at renten blir betydelig lavere, og man kan også forlenge nedbetalingstiden. 

Refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning forutsetter sikkerhet i bolig. Det er dette alternativet som gir de beste betingelsene. Sikkerhet i bolig betyr at banken tar pant i boligen din, og fungerer på samme måte som et vanlig boliglån.

Ta en uforpliktende prat med oss.  (Artikkelen fortsetter under)
Vi er et selskap som gjennom personlig service hjelper våre kunder med å rydde opp i betalingsanmerkninger og få mindre å betale på gjeld. Det gjør vi ved å forhandle med bankene og innhente flere lånetilbud til deg. Du binder deg ikke til noe, og det koster ingenting.

Tilbakemeldingen vi hører oftest er at mange skulle ønske de hadde tatt tak i situasjonen sin tidligere. Få orden i økonomien, og ta første steg mot en bedre fremtid.

Maks 500 tegn
Maks 500 tegn

Hvorfor bør du vurdere å rydde opp i økonomien?

I følge gjeldsregisteret har nordmenn usikret gjeld på til svimlende 170 milliarder kroner. Usikret gjeld omfatter både kredittkort og forbrukslån. Bare kredittkortene våre alene utgjør 60 milliarder kroner i faktisk benyttet kreditt.

Mye av denne usikrede gjelden fører til betalingsproblemer, og til slutt betalingsanmerkninger. Usikret gjeld og betalingsanmerkninger kan derfor ofte ses i sammenheng. Hele 3.2 millioner av oss har usikret gjeld, og stadig flere havner i en situasjon der de får betalingsproblemer.

Med rente på 18% har et forbrukslån på 420.000 kr renteutgifter på 6.300 kr hver måned. Da har du ikke engang betalt avdrag. Det kan gå utover andre regninger, og føre til inkasso og betalingsanmerkninger.

I følge E24 er det ca. 210.000 personer som har 60% av gjelden på 170 milliarder kroner. I snitt har de da cirka 490.000 kr i kredittkort og forbrukslån hver seg. Med høye månedlige betalinger er det lett å forstå at dette kan gå utover andre regninger, og til slutt føre til betalingsanmerkninger. 

Man kan holde det gående en stund, men slikt er ikke bærekraftig over tid. 

 • Mange klarer kun å betale rentene
 • Pengene strekker ikke til å betale avdrag
 • Det tar lang tid å nedbetale selve lånet
 • Gjelden legger press på økonomien
 • Man får dårligere råd til å gjøre andre ting
 • Det er lett å komme bakpå og miste oversikt
 • Man kan få betalingsanmerkninger og utlegg i lønn

Hvordan rydder man opp?

Mange eier i dag sin egen bolig. De fleste av boligene har steget i pris de siste årene, og man har betalt ned på lånet over tid. Dette fører til at boligen er mer verdt enn det gjenstående boliglånet. Differansen mellom boliglånet ditt og verdien på boligen er din egenkapital dersom du hadde solgt.

Denne egenkapitalen kan brukes til å betale ned gjeld og betalingsanmerkninger.

Men du trenger ikke selge for å få tilgang på disse pengene. 

Ved refinansiering med betalingsanmerkning kan man ta lån med sikkerhet i boligen opp til 85 % av boligens verdi. Det betyr at du stiller egenkapitalen som sikkerhet, og øker boliglånet tilsvarende det du har i betalingsanmerkninger og gjeld. 

Boligen din kan hjelpe deg til å få en ny hverdag, uten at du må selge

Når du øker boliglånet utbetales ikke pengene til deg, men betales direkte til de du skylder penger. Det betyr at alle dine lån nedbetales til 0. Betalingsanmerkninger slettes, og inkassosakene gjøres opp umiddelbart.

Om du vil vite om det finnes en løsning for deg så kan du klikke her.

Det betyr at du i løpet av svært kort tid går fra å ha mange lån, til å ha ryddet opp i økonomien. Alle betalingsanmerkninger du har blir slettet, og du starter på nytt med bare ett lån.


Og med bare ett lån holder du god oversikt over økonomien. Om du ikke har betalingsanmerkninger kan du lese mer om å refinansiere boliglån her.

Fordelene etter refinansiering av gjeld med betalingsanmerkninger - lave månedskostnader

Nå som du vet hvordan det er mulig med refinansiering med betalingsanmerkning kan vi se nærmere på noen av fordelene. For mange er fordelen med å refinansiere gjeld kanskje åpenbar. Allikevel vil vi nevne den som er viktigste for mange, nemlig lavere kostnader hver måned. 

De høye rentene på den usikrede gjelden tar kanskje en for stor del av lønningen din hver måned. For mange er det slik at de opplever å sitter igjen med mindre enn de burde, og at de usikrede lånene ikke går nedover.

Til slutt ender man med å bare betale minimumsbeløpene. Samtidig løper rentene og gjelden vil øke over tid. Til slutt kan det gå utover andre regninger, og man havner i en ond sirkel der økonomien slites mer og mer. Det er da anmerkningene kan komme. Du kan lese mer om hvordan man får en betalingsanmerkning her.

Ved å refinansiere til et boliglån med f.eks. bare 5% rente vil rentekostnaden på 420.000 kr være kun 1.750 kr i måneden. Med avdrag og 25 års løpetid koster det 2.500 kr i måneden. Det er noe annet enn 6.300 kr i bare rente dersom man sammenligner med forbrukslån med 18% rente.

Du kan spare en stor sum penger, HVER måned.

Om vi sammenligner forbrukslånet fra innledningen og det samme lånet bakt inn i boliglånet vil du spare 8.200 kr- hver måned! Disse pengene kan du bruke til å betale økte avdrag som reduserer nedbetalingstiden, eller ha litt mer økonomisk frihet.

Vi gjentar de viktigste fordelene med refinansieringen:

 • Månedskostnadene reduseres
 • Du har mer penger igjen på kontoen hver måned
 • Renten på gjelden blir lavere
 • Du får færre lån å betjene
 • Økonomien blir ryddig og forutsigbar
 • Betalingsanmerkninger slettes

Kanskje du f.eks. kan spare opp en bufferkonto til uforutsette utgifter? Betale ned ekstra på lånet? Her åpner det seg mange muligheter.

Hvor mye kan du spare
på å refinansiere?
Prøv vår kalkulator!

Hvordan løser man refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning i praksis?

I praksis foregår det slik at man tar opp et nytt boliglån i en annen bank, og på samme tid øker man lånet. Man får dermed et større boliglån enn man hadde før. Økningen i boliglånet bruker man til å nedbetale betalingsanmerkningene med, samt annen gjeld dersom du gjør dette samtidig

Når du har søkt om lån og fått det godkjent vil du i praksis ikke behøve å gjøre noe mer. All informasjon om gjeld og hvem du skylder penger vil innhentes for deg, og beløpene betales ut direkte til inkassoselskapene og bankene.

Du trenger i praksis ikke gjøre noenting. Når lånet er godkjent ordnes betalinger og sletting av gjeld for deg.

Når alle sakene er gjort opp, og gjelden betalt, vil du få et fast beløp å betale hver måned som inkluderer både renter og avdrag. Om du vil så kan du betale inn ekstra på lånet for å nedbetale raskere. Hva du velger å gjøre er opp til deg.

Betalingsanmerkningene slettes normalt innen en uke etter innbetaling. All annen gjeld slettes samme dag den blir gjort opp.

Refinansiering av gjeld - et steg på veien til økonomisk frihet

Å rydde opp i økonomien krever flere steg. Det tradisjonelle er å sette opp budsjett, og følge det til punkt og prikke. Det er en god løsning det, men det tar lang tid. Refinansiering av gjeld er rask og får deg over i rett spor på en enkel måte. 

Mange vil ikke gi slipp på hverdagsbanken. Den banken er trygg og god, og vi kjenner den godt. Å refinansiere gjeld med betalingsanmerkning krever at du flytter lånet ut av hverdagsbanken for en stund. 

Hverdagsbanken sier vanligvis nei dersom du ber om refinansiering med betalingsanmerkning og i tillegg har litt forbrukslån og kredittkort. 

Du må derfor ta et ekstra steg på veien. Målet er å få en ryddig økonomi ved å bli kvitt betalingsanmerkningene, og annen gjeld. 

Men frykt ikke. Du er ikke låst til denne løsningen, den er bare et verktøy for deg. Når du har refinansiert og fått godkjent lån med betalingsanmerkning, da er mye gjort.

Når betalingsanmerkningene er slettet og gjelden betalt, da kan du flytte lånet tilbake til hverdagsbanken.

Når du er tilbake i hverdagsbanken har du tatt det fulle steget mot økonomisk frihet. Du har betalt ut alle betalingsanmerkninger, og kvittet deg med lån. Boliglånet ditt har blitt litt høyere, men pulsen er forhåpentligvis litt lavere. 

Refinansieringen er en flytteprosess, der målet er at du raskest mulig skal gå fra betalingsanmerkinger og gjeld, til et boliglån i en vanlig bank.

Hverdagsbanken krever at du har en viss betalingshistorikk på refinansieringslånet før de vil gi deg et boliglån. De ønsker så liten risiko på sine lån som mulig, og derfor er det viktig å vise at du har betalt i tide og ikke tatt opp nye lån etter at du har refinansiert.

Hvordan søker jeg om refinansiering med betalingsanmerkning?

Å refinansiere gjeld med betalingsanmerkning består av en søknadsprosess der man søker om et nytt boliglån, eller refinansierer boliglånet man allerede har. Prosessen starter med at man fyller ut et søknadsskjema, eller et kontaktskjema dersom du vil snakke med oss før du fyller ut søknaden.

Man benytter seg av den tilgjengelig sikkerheten i boligen du allerede eier, og det er ingen begrensning på hva slags type gjeld du kan samle i boliglånet ditt. 

I tillegg til refinansiering av betalingsanmerkning kan du refinansiere dette inn i boliglånet:

 • Forbrukslån
 • Kredittkortgjeld
 • Inkassosaker
 • Utlegg og trekk i lønn

Vekst Finans kan hjelpe deg lån banken har sagt nei

Vekst Finans gir privatpersoner gratis og uforpliktende hjelp til refinansiering av gjeld. Det betyr at vi gir deg personlig veiledning slik at du skal få det lånet du behøver for å bli økonomisk fri. Vi ordner det praktiske for deg, og kan snakke med inkassoselskaper og bankene for å få oversikt uten at du trenger å bli involvert. Du velger selv hvor delaktig du vil være. 

Dine fordeler ved å benytte vår hjelp

 • Du får det beste tilbudet
 • Du slipper å bruke unødvendig mye tid
 • Vår hjelp er gratis
 • Det er uforpliktende

Vil du ha et gratis og uforpliktende tilbud slik at du kan bli kvitt betalingsanmerkninger og gjeld, så kan du bruke skjemaet på denne siden.

Hva kreves for å søke om refinansiering med betalingsanmerkning

Ved refinansiering av boliglånet kreves det sikkerhet for lånet i form av bolig eller annen eiendom. I tillegg må man ha evne til å betjene lånet.

Det kreves at du:

 • Kan stille sikkerhet i eiendom (egen bolig, fritidseiendom)
 • Har inntekt til å betjene lånet
 • Er over 18 år

Finanstilsynets retningslinjer sier at man ikke kan låne over 85% av markedsverdien av boligen, eller mer enn 5 ganger inntekt. Dette er kun veiledende, og man har i enkelte tilfeller anledning til å gjøre unntak.

Det betyr at det vil være både retningslinjene til Finanstilsynet og bankens vurdering som betyr noe for om du får lån. Derfor bør man alltid undersøke hva som er mulig.

Har du mer gjeld enn du kan låne på boligen?

Fortvil ikke, det finnes fortsatt muligheter. I tilfeller der gjelden er høyere enn det man kan låne på boligen kan man velge å innfri betalingsanmerkningene og refinansiere den dyreste gjelden. Man holder da rimeligere lån utenfor. Du får allikevel reduserte månedskostnader og lavere rente på gjelden totalt sett.

For å refinansiere når du har mer gjeld enn du kan låne på boligen kan du:

 • Refinansier kun den dyreste gjelden og betalingsanmerkningene
 • Hold rimeligere gjeld utenfor
 • Få en medlåntager
 • Ekstra sikkerhet i annen eiendom, f.eks. hytte

Det er altså ikke slik at det kun finnes én måte å løse sakene på, men dette er en vurdering som gjøres ut ifra hver enkelt situasjon og behov.

Hvilke steg gjelder for refinansieringen fra start til slutt

Mange lurer ofte på hvem som gjør hva, og hva som kreves av deg? Er det komplisert, og hvor lang tid kan det ta før alt er ryddet opp

Refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning er ikke noe annerledes enn andre låneprosesser.

Vi kan dele refinansieringen opp i flere deler:

 • Refinansieringen av lån og anmerkninger starter etter at du har fått godkjent en lånesøknad.
 • Når lånedokumentene er signert kontakter banken alle de du skylder penger og ber om restsaldo.
 • Bankene utbetaler restsaldo til alle kreditorer (de du skylder penger)
 • Kreditorene avslutter lån og sletter betalingsanmerkninger med en gang
 • Du betaler ned på det nye boliglånet ditt som vanlig

Det eneste du trenger å gjøre i denne prosessen er å fortelle banken hvem du skylder penger og signere lånedokumentene. Banken order resten for deg. Du trenger kun å vente på første avdrag på ditt nye boliglån.

Det nye boliglånet fungerer på akkurat samme måte som hvilket som helst annet boliglån.

Vil du snakke med noen om dine lånemuligheter? Klikk her

Hva skjer etter refinansieringen og anmerkningene er betalt?

Inkassoselskapene har plikt til å slette dine betalingsanmerkninger når du har betalt. Det betyr at du får tilbake kredittverdigheten og valgfriheten.

I dag tar mange bedrifter kredittsjekk av sine kunder før man får benyttet en tjeneste som f.eks. strøm eller nytt mobilabonnement. Dersom noen tar en kredittsjekk av deg nå så vil de ikke lenger finne betalingsanmerkninger.

Du vil oppleve at:

 • Du står fritt til å velge de tjenester du ønsker
 • Du kan flytte lånet ditt til en annen bank for å få lavere renter
 • Du ikke trenger å betale på forskudd

Hvor mye vil du låne?

Totalbeløp inkl. forbrukslån, kredittkort, boliglån osv.

Ved å sende inn søknad aksepterer du våre vilkår

Jeg er klar til å søke om lån

Søknadsprosessen består av totalt 4 steg. 

Du kan samle og innhente dokumentasjon selv, eller så kan vi gjøre det for deg. Om vi gjør det for deg trenger ikke du gjøre noe annet enn å ta kontakt med oss.

Etter at vi enten har hentet dokumentasjon selv, eller at du har sendt det til oss, så trenger ikke du å gjøre noe mer enn å vente på et lånetilbud.

1. Skaff deg oversikt

For å vite hvor mye lån du skal søke om bør du ha en viss oversikt. Du har kanskje en anelse i dag, og man kan komme et stykke på veien med det, men konkrete tall er absolutt best.

Oversikt over gjeld kan du få her:

Oversikt over inntekt:

 • Lønnsslipper
 • Skattemelding fra siste år
 • Kontrakt på eventuell utleiedel/hybel 

2. Søk om refinansiering med betalingsanmerkning

Søknadsskjema finner du her:

Fyll ut med så nøyaktig informasjon som du klarer, det øker sannsynligheten for å få et riktig tilbud med en gang.

3. Motta lånetilbud

Når du mottar lånetilbudet vurderer du kostnadene, renten og totalløsningen.

 • Renten banken tar må stå i forhold til risikoen. Det vil si at om man har mye forbrukslån og mange betalingsanmerkninger vil renten være høyere enn om man f.eks. kun har litt forbrukslån.
 • Det er viktig å sjekke at månedkostnadene dine faktisk blir lavere. Det er dette vi vil oppnå, at du skal få litt mer økonomisk spillerom i hverdagen.
 • Totalløsningen er om tilbudet som helhet faktisk løser problemet ditt. Betales anmerkningene, refinansieres den dyre gjelden og kostnadene blir lavere? 

4. Signer lånedokumentene

Når du har vurdert lånetilbudet signerer du lånedokumentet fra banken. Dette gjøres normalt elektronisk via bank-id, men kan også gjøres på pair.

Derfra tar banken over og hjelper deg med å betale betalingsanmerkningene og annen gjeld du har refinansiert.

Oppsummering av refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning

Gjennom denne artikkelen håper vi å ha gitt deg en forståelse av hva som skal til for å få refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning.

Refinansiering er altså en effektiv måte å rydde opp i økonomien og bli kvitt betalingsanmerkninger. Du får redusert dine månedlige kostnader, får mer system og orden med færre lån å forholde deg til. Ikke minst får du tilbake valgfriheten ved at du ikke lenger har betalingsanmerkninger.

Selve søknadsprosessen er enkel å forholde seg til, og det eneste du trenger å gjøre er å fortelle oss hvilket behov du har og sende oss dokumentasjon. Resten ordner vi.

Følelsen av å ha lykkes med refinansiering er ubetalelig, også for oss. Vår største glede er å ringe og fortelle at lånet er innvilget, og at du nå vil kunne starte på nytt. Vi vil gi deg den følelsen også.

Nå er det opp til deg å ta det første steget.

Spørsmål og svar

Om Refinansiering

hva er refinansiering?

Refinansiering betyr at man tar opp et nytt lån for å erstatte det nåværende lånet. Man refinansierer for å oppnå bedre betingelser. Hos Vekst Finans må man stille sikkerhet i eiendom for å refinansiere gjeld og lån.

Hva slags gjeld kan refinansieres?

Du kan refinansiere alle typer gjeld som kan dokumenteres. Dette betyr all vanlig gjeld som forbrukslån, kredittkort, inkassosaker og betalingsanmerkninger. Privat gjeld kan også taes med, men må dokumenteres. 

Hva skjer med gjelden når jeg har refinansiert?

Når du har refinansiert vil du kun ha ett lån som dekker alle dine tidligere lån. Alle dine tidligere lån har blitt innbetalt og gjort opp.

Hva med om jeg har betalingsanmerkninger?

Du kan refinansiere med betalingsanmerkning. Når du har refinansiert blir anmerkningen umiddelbart slettet, og ingen kan se at du har hatt anmerkning.

Søknad Og Godkjenning

Når får jeg svar på søknaden?

I de aller fleste tilfeller kan du forvente en avgjørelse innen 1-2 virkedager.

Hvor raskt utbetales pengene?

Man starter utbetaling til kreditorene (de du skylder penger) dagen etter at søknaden er godkjent. Avhengig av hvor kompleks saken er tar det 1-7 dager før alt er betalt.

Hva er kriteriene for godkjenning?

For å refinansiere må du minimum:

- Være over 18 år
- Ha inntekt (lønn, AAP, uføretrygd, selvstendig næringsdrivende etc.)
- stille bolig eller fritidsbolig som sikkerhet

- ved boligkjøp, ha 15 % egenkapital

Må jeg stille sikkerhet for lånet?

Refinansiering av lån hos Vekst Finans krever sikkerhet i bolig eller fritidsbolig. Vi tilbyr dessverre ikke usikrede lån / forbrukslån.

Renter Og Kostnader

vil renten på lånet være fast eller variabel?

Renten du får på ditt lån er flytende, det vil si at den kan variere noe dersom f.eks. Norges Bank setter opp renten. 


Renten settes individuelt og er avhengig av hvor kompleks din sak er. 

Eksempelvis kan det se slik ut: Effektiv rente på 6,47% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 1.825.150, totalt kr 3.825.150.

jeg syns at renten er for høy

Refinansieringslån tar man for å raskt rydde opp i økonomien. Om man ikke refinansierer tar det flere år å bli kvitt gjelden, ofte til en langt høyere rente.

Når du har hatt refinansieringslånet en stund og vist god betalingshistorikk kan du refinansiere til et ordinært boliglån med lav rente.

får jeg gebyr om jeg betaler inn ekstra på lånet?

Nei. Du kan betale ned så mye ekstra avdrag du ønsker. På den måten betaler du ned lånet raskere og betaler mindre rente.

Får jeg skattefradrag for rentene?

Renter du har betalt får du fradrag for i skattemeldingen. For 2020 er sasten 22 % fradrag for innbetalte renter.

Hvor mye vil du låne?

Totalbeløp inkl. forbrukslån, kredittkort, boliglån osv.

Ved å sende inn søknad aksepterer du våre vilkår

>
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen på denne siden. Ved å fortsette å bruke siden aksepterer du vår bruk av cookies.
Aksepter
Privacy Policy