fbpx
Refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning

Skrevet av Jørgen Elvesæther

oktober 22, 2020

Kredittkort og lån med høy rente kan gjøre det vanskelig å håndtere økonomien. Derfor er det både lurt og populært å refinansiere gjeld, fordi man får lavere rente og mindre kostnader. Men hva med når du i tillegg har betalingsanmerkninger? Hvordan skal du få lån med betalingsanmerkning?

Hva er refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning?

Refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning og inkasso er et spesielt lån man kan ta for å rydde opp i økonomien, også kalt refinansieringslån. Ved å benytte seg av boligen som sikkerhet vil man kunne ta opp et rimelig lån for å innbetale inkassosaker og anmerkninger, samt å betale ned forbrukslån og kredittkort. Man får på den måten ryddet opp i økonomien på en rask og enkel måte. 


Rent praktisk betyr refinansiering med betalingsanmerkning at man samler alle betalingsanmerkninger og lån sammen til ett lån for å få bedre betingelser. Betalingsanmerkninger og inkasso slettes, og du får samlet sett lavere rente og forlenget nedbetalingstid. Med dette oppnår du bedre oversikt, lavere rente og mindre kostnader å betale per måned.

Refinansiering med betalingsanmerkning kan gjøres på 2 måter

1. Øk boliglånet

Er du så heldig å eie en bolig kan du øke boliglånet og bruke disse pengene til å innbetale betalingsanmerkningene. I tillegg kan du samle eventuelle kredittkort og forbrukslån inn i boliglånet. Å refinansiere boliglån med betalingsanmerkning er ikke noe som tilbys av de store bankene, men av mindre banker. Vi forteller deg hvordan du kommer i kontakt med disse lenger ned i artikkelen.

Øker du boliglånet får utbetalt en sum som du kan bruke til å betale ned anmerkninger og forbrukslånene med. Du kan refinansiere hele boliglånet, eller ta et nytt boliglån og la det opprinnelige lånet være. I dag er dette den eneste løsningen for å få lån med anmerkning. *

* Eier du ikke bolig selv kan allikevel noen andre stille sikkerhet i sin bolig for deg.

2.  Betal betalingsanmerkninger først, refinansier etterpå

Eier du ikke bolig er dessverre ikke løsningen like enkel. Det finnes i dag ingen mulighet for refinansiering av betalingsanmerkning uten sikkerhet (bolig). Det vil si at du må betale ned betalingsanmerkningene før du søker om refinansiering. Etter at du har blitt kvitt betalingsanmerkningene kan du søke om et lån uten sikkerhet.

Hvorfor refinansiere gjeld med boliglånet?

For det første er det en rask og grei måte å bli kvitt betalingsanmerkninger. Du bruker verdien i boligen til å betale med, så du bruker i realiteten penger du allerede har.


Alle betalingsanmerkninger slettes nå med en gang de betales. Tidligere ble de slettet etter 5 år, men slik er det altså ikke nå. 


For det andre vil du med refinansiering av gjeld i boliglånet samle alle dine månedlige betalinger av gjeld til en enkelt betaling. Ikke bare er det enklere å kun ha ett lån å betale på, men å slippe å forholde seg til mange regninger reduserer også risikoen for å få gebyrer for sen betaling.


Mange er i den situasjonen at de kun betaler renter, og veldig lite avdrag på kredittkort og forbrukslån. Med boliglånet er renten lav, noe som gjør at du kan betale mer i avdrag. 

Andel rente ved refiinansiering av gjeld


Eksempel på refinansiering

Se for deg at du har et forbrukslån på 50.000kr med 22% rente. Med nedbetalingstid på 3 år (36 måneder), vil lånet koste deg 1 909 kr i måneden, og 18 700 kr i rente totalt. Refinansierer du dette lånet inn i et boliglån med snitt rente på 5% og nedbetalingstid 25 år, vil det samme lånet koste deg 292 kr i måneden. Siden du nå får mer penger til overs klarer du kanskje å betale tilbake i løpet av de samme 36 månedene? Da betaler du nemlig kun 4250 kr i rente, totalt.


Altså sparte du 14 450 kr, på ett lån!

Fordeler med refinansiering av boliglån for å betale gjeld og anmerkninger

 • Lån ekstra penger fra ditt boliglån
 • Du samler alle lån til ett lån
 • Du oppnår lavere rente og bedre betingelser
 • Boliglån har lave månedlige avdrag

Du kan låne opptil 85% av boligens verdi, fratrukket det eksisterende lånet. Det betyr at å refinansiere relativt store lån er mulig med denne løsningen.


Merk at når du låner på boligen til refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning, må du forvente at renten er noe høyere enn ditt nåværende boliglån. Dette fordi banken legger på et lite påslag for å betale ut usikker gjeld og betalingsanmerkninger. I eksempelet ovenfor har vi brukt 5% rente.


En annen fordel med å benytte boliglånet til å refinansiere gjeld er at et boliglån har en fast nedbetalingsplan. Ofte har den også direkte trekk fra kontoen din, noe som gjør det lettere å overholde betalingene. Du betaler det samme beløpet hver måned frem til gjelden er nedbetalt, gitt at renten forblir den samme.
Til forskjell fra kredittkort og rammekreditter kan du ikke bruke boliglånet til å handle på kreditt, så når du har innbetalt så har du innbetalt.

Finn de beste tilbudene på refinansiering

Nå er det på tide å legge inn litt innsats, det vil si søke på nettet og ringe til bankene. Du må shoppe rundt for å finne de beste vilkårene og låneestimater fra hver bank.


Sammenlign estimatene fra hver bank, og avgjør hva som er best for deg. Legg spesielt godt merke til den effektive renten, og ikke sammenlign kun den nominelle renten (Den effektive renten inneholder også alle avgiftene som er knyttet til lånet)

Usikker på hvordan du skal gå frem for å finne de beste tilbudene?

Vi i Vekst Finans gir hjelp til refinansiering for privatpersoner som enten har behov for hjelp, eller bare ønsker at noen andre gjør jobben med å innhente tilbud. Vi henter tilbud fra flere banker, og sammenligner for deg for at du skal få den beste løsningen.

 

Vår hjelp er gratis og uforpliktende. Ta kontakt med oss her.


Du kan også bruke vår smarte quiz for å bli matchet med en bank. Finner vi en bank til deg vil du bli kontaktet for en uforpliktende prat om ditt refinansieringsbehov. 

Du kan få enda bedre vilkår etter at du har refinansiert betalingsanmerkningene

Hos de store bankene er det i dag slik at de sier nei til å låne deg penger dersom du har betalingsanmerkninger. Men etter at du har refinansiert og betalt ned alle anmerkningene så er ikke det lenger et problem.


Når du har innbetalt betalingsanmerkningene, og samlet alle lån på ett sted, så ser ikke bankene at du tidligere hadde betalingsanmerkninger og forbruksgjeld. De ser bare ett enkelt boliglån.


Passer du på å slette alle kredittkort og forbrukslån etter at de er refinansiert får du faktisk en helt ny start. Dette kan være lurt, da ubrukt kreditt uansett regnes som gjeld, selv om den er ubenyttet.


Du kan fritt refinansiere til en annen bank når som helst. Det er ingen bindingstid på lån, selv lån brukt til refinansiering. Det er ingen bruddgebyr eller andre konsekvenser av å bytte bank.

Dermed kan du fritt utnytte dette systemet til å:

 • Samle gjeld og betalingsanmerkninger i et boliglån fra en mindre bank som spesialiserer seg på dette. Disse bankene har som nevnt noe høyere rente.
 • Etter refinansiering av betalingsanmerkninger og gjeld kan du flytte boliglånet ditt til en hvilken som helst annen bank for å få enda bedre rente.
 • Du har nå et boliglån med lav rente, ingen betalingsanmerkninger og ingen annen gjeld.

Flott!

Vær oppmerksom på at det ikke er like lett å få flyttet lånet umiddelbart etter refinansieringen. Erfaringsmessig tar det 6 mnd. + å få flyttet lånet fra en liten spesialbank til en storbank.

Håndter det nye refinansieringslånet ditt

Når du nå har lykkes i å få samlet gjeld og betalingsanmerkninger, så er det viktigere enn noensinne å passe på å ikke misligholde lånet. Hvordan får du til det?


Følg disse 3 enkle stegene:

1. Lag et budsjett

Betaling av lån vil fortsatt være en stor del av dine utgifter også etter at du har refinansiert. Du bør derfor sette opp en oversikt over hvor mye penger du får inn hver måned, og hvor mye som går ut til lån, det du trenger for å leve, og sparing.


Ja, forsøk å spare noen kroner hver måned. Da blir det lettere om noe uforutsett skjer, som f.eks. at vaskemaskinen ryker. I tillegg er det motiverende å ha oversikt over økonomien! 

2. Avslutt kredittkort, og ikke ta nye forbrukslån

Mange mener at det er lurt å ha kredittkort i bakhånd. Ja, det kan det være, men å bruke kredittkort bør forutsette at du kan betale ned hele det skyldige beløpet ved neste lønning/forventet utbetaling. Om du tror du ikke klarer det så klipp alle kort i to, og lær deg å leve på det du har. Da blir det ekstra gøy med budsjettet.


Jeg kan love deg at om du finner en ny økonomisk livsstil, så vil du bli utrolig stolt av deg selv!

3. Ta kontakt dersom du ikke klarer å betale

Om du ikke klarer å betale lånet eller andre regninger- ta kontakt med selskapet det gjelder! Husk at både banken og andre ønsker å få pengene sine, så de samarbeider som oftest mer enn gjerne for å hjelpe deg.


De kan dele opp regninger, utsette betaling og avdrag. Men du må gi beskjed om at du har problemer! De ringer ikke deg før det er for sent.

Kvalifiserer du til refinansiering med betalingsanmerkning?

Bankene ser på flere faktorer når de vurderer om du skal få refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning, og hvilken rente de tilbyr deg:

 • Verdien av boligen din
 • Inntekten til deg og eventuell medsøker
 • Finansiell stabilitet
 • Kreditthistorikk

Du kan refinansiere følgende typer gjeld:

 • Betalingsanmerkninger
 • Kredittkort
 • Forbrukslån
 • Private lån som kan dokumenteres
 • Gjeld som har gått til inkasso

Har vi sagt alt om refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning nå?

Kanskje ikke. Ingen saker er like og vi har alle forskjellig utgangspunkt. Vi startet med å stille spørsmålet om hvordan du skal kunne få lån når du har betalingsanmerkning. Forhåpentligvis har du blitt litt klokere av å lese denne artikkelen. 


Det viktigste budskapet er: du har muligheten til å gjøre noe. 


Det er lettere å pådra seg mye gjeld enn å bli gjeldfri, men ett sted må du starte. Å bruke boligen som sikkerhet er en tilgjengelig mulighet man kan benytte seg av.


Nøkkelen for mange er å samle alle lån til ett. Det er en rask og effektiv måte å rydde opp på, og du kan spare penger på veien. En flying start kaller noen det. Er du flink og aktiv i å forvalte din privatøkonomi på en god måte så trenger du aldri se deg tilbake etter refinansieringen.


Uavhengig av om du velger å søke om refinansiering eller ei, så ta den avgjørelsen som er best for deg og din økonomi. 


Enten det er å lage et budsjett og følge det, eller å refinansiere for en ny start- det er mange veier til mål.

Trenger du hjelp til refinansiering av gjeld?

Vil du at vi skal hjelpe deg med å finne et boliglån der du kan refinansiere gjeld og betalingsanmerkninger, slik at du kan få lavere månedskostnader?


Vi gir gratis og uforpliktende hjelp til refinansiering av gjeld. Det er en enkel måte å ta første steg for å komme på rett spor igjen, uten at du forplikter deg til noe.


Alt du behøver å gjøre er å legge igjen din kontaktinformasjon, så tar vi kontakt med deg. Legg igjen kontaktinfo ved å klikke her, eller benytt knappen under, så kommer det en "pop-up". Du kan velge om all dialog skal gå på mail dersom du er mest komfortabel med det. Vi ser frem til å høre fra deg!

>
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen på denne siden. Ved å fortsette å bruke siden aksepterer du vår bruk av cookies.
Aksepter
Privacy Policy