fbpx
Refinansiere boliglån?

Skrevet av Jørgen Elvesæther

oktober 27, 2020

De fleste har sett og hørt reklamer som oppfordrer deg til å refinansiere. Kanskje noen du kjenner har fortalt deg om hvor mye de sparte ved å få ned renten på sitt lån. Men burde du også refinansiere? Hvorfor og hvordan refinansiere boliglån er kjente spørsmål som dukker opp. Her svarer vi på det.

Hva er refinansiering av boliglån?

Å refinansiere boliglån betyr å erstatte ditt nåværende boliglån med et nytt. Man kan refinansiere for å få lavere rente, redusere månedlige betalinger og bruke egenkapital som er bundet opp i boligen. En kan også refinansiere med formål om å nedbetale lån raskere og bli kvitt annen gjeld.

Hvordan fungerer refinansiering?

Hvordan refinansiere boliglån

Både når man kjøper bolig og refinansierer boliglån låner man penger av banken. Forskjellen er hvem pengene betales til.

Da du kjøpte din nåværende bolig tok du et boliglån slik at du kunne betale for boligdrømmen. Pengene du fikk fra lånet gikk til selgeren av boligen. Når du refinansierer boliglånet får du et nytt boliglån, men denne gangen går pengene til å nedbetale det gamle lånet.


På samme måte som da du kjøpte boligen første gangen må du søke og bli godkjent som lånekunde.

Når kan man refinansiere boliglån?

Du kan refinansiere boliglånet ditt når som helst. Med unntak av lån med fastrente er det vanligvis ingen konsekvenser av å bryte avtalen med banken og bytte bank. Dette skjer hele tiden, og noe bankene er vant til å håndtere. Du er like velkommen tilbake ved en senere anledning selv om du ikke fullførte det opprinnelige nedbetalingsløpet på 30 år.

Er det verdt det å refinansiere?

Her finnes det ingen svar som passer for alle. Det kommer an på ditt utgangspunkt og hva ditt mål er. Enkelte mener at man uansett bør skifte bank selv ved en liten nedgang i renten, men her må du passe på at de andre kostnadene knyttet til lånet ikke allikevel blir større.


Om formålet er å få så lave kostnader som mulig ved å samle gjeld, og refinansiere forbrukslån og kredittkort inn i boliglånet, da er det enklere. Det er så høy rente på disse lånene, og kort nedbetalingstid, at her kan man fort redusere månedskostnaden med tusenlapper.

Hvorfor refinansiere boliglån? Og når bør du gjøre det?

Refinansiering av boliglån fra 2 til 1,75%

Her ser man at en redusert rente på 0,25% minsker rentekostnaden med 111.000 kr over lånets løpetid på 25 år. Effekten er større om du i tillegg har dyre forbrukslån og kredittkort.

Før du begynner prosessen er det lurt å tenke på hvorfor du vil refinansiere boliglånet. Målet ditt avgjør hva som er viktig for deg å fokusere på, og det vil hjelpe deg med å ta riktige valg underveis.

 • Reduser månedlig betaling. Om målet er å betale så lite som mulig hver måned så kan du refinansiere til et lån med lavere rente. Du kan også søke om forlenget nedbetalingstid, opptil 30 år. Bakdelen er at man må betale renter også i perioden man forlenger med.
 • Bruk av egenkapitalen. Når du refinansierer kan du søke om å låne mer enn du allerede skylder. Du kan fortsatt få lavere rente enn du opprinnelig hadde, og pengene kan du bruke til hva du vil. Dette er et mye bedre alternativ enn f.eks. forbrukslån.
 • Nedbetal lånet raskere. Du kan også velge å redusere nedbetalingstiden på lånet ditt. Det gjør at du vil betale ned lånet raskere. De månedlige betalingene går opp, men om du samtidig får lavere rente vil det hjelpe.
 • Gå fra flytende rente til fastrente. Renten på boliglånet ditt kan gå opp eller ned over tid. Har du fastrente på lånet ditt vil den månedlige betalingen din alltid være den samme. Trenger du stabilitet og forutsigbarhet i økonomien kan dette være et godt alternativ. 
 • Bli kvitt annen gjeld, inkasso og betalingsanmerkninger. Du kan også øke et boliglån for å betale annen gjeld. Ved å refinansiere forbrukslån og kredittkort inn i boliglån vil du redusere månedskostnadene betydelig. Grunnen er den lave renten du får på boliglånet, og det medfører lavere månedsbetalinger. Du kan refinansiere gjeld selv om du har inkasso og betalingsanmerkninger. Da vil dette refinansieres og slettes. Du står fritt til å bruke egenkapitalen din slik du vil, og på den måten kan du raskt rydde opp i en utfordrende økonomi.

Bruk en lånekalkulator for refinansiering

Når du har funnet ut hvorfor du ønsker å refinansiere er det lurt å undersøke om refinansieringen faktisk lønner seg. Å bruke en refinansieringskalkulator er et godt sted å starte.


Kalkulatoren regner ut ny månedlig kostnad basert på en gjennomsnittlig rente, og spart beløp hver måned. Merk at denne kalkulatoren regner ut besparelse dersom du skal refinansiere gjeld og betalingsanmerkninger.


Vil du regne på et ordinært boliglån uten behov for å refinansiere usikret gjeld og betalingsanmerkning så kan du isteden sjekke denne kalkulatoren.

Hvordan refinansiere boliglån, steg for steg

Klar for å refinansiere?

 • Avgjør hvorfor du vil refinansiere. Er det å få mindre å betale hver måned? Nedbetale lånet raskere? Eller for å samle gjeld og rydde opp i økonomien?
 • Søk om refinansiering fra 2 til 4 tilbydere, og få vurdert dine lånemuligheter. Husk at å søke er alltid uforpliktende og medfører ingen kostnader.
 • Vurder tilbudene du har fått, og se nøye på avgiftene. Et lån koster mer enn bare rente, og har ofte månedsgebyr og etableringsgebyr.
 • Bestem deg for et av tilbudene. Nå vil banken hjelpe deg med alt det praktiske rundt refinansieringen. De vil ordne opp med den gamle banken din, og dersom du har bedt om å få utbetalt penger settes de inn på din konto. Dersom du rydder opp i gjeld og anmerkninger vil banken skaffe seg oversikt og innbetale alt du skylder for deg. 
 • Etter gjennomført refinansiering vil boliglånet gå som normalt, men med de nye betingelsene du har fått.

Sammenlign banker som tilby refinansiering

Finnes det en alternativ måte å få tilbud fra bankene?

Vekst Finans kan hjelpe deg med refinansiering. Vi finner de beste betingelsene for deg uten at du behøver å bruke energi på å finne ut av hvor du skal lete, og hvem du skal spørre. Vi ordner det for deg.


Gi oss noen få detaljer om deg selv, og vi kontakter flere banker for å finne ditt personlige tilbud på refinansiering. Uforpliktende, uten kostnad og en veldig enkel måte å få oversikt på. Ta kontakt med oss ved å klikke her.

Slik forstår du den faktiske renten i tilbudene

Det er forskjell på den effektive og nominelle renten. Det er derfor viktig å sammenligne den effektive renten med de andre lånetilbudene. Renten settes etter en individuell vurdering, slik at renten du blir tilbudt kan variere fra bank til bank.


Den nominelle renten er bare renten du har på lånet. På et lånetilbud er dette nesten alltid det laveste tallet mellom nominell og effektiv rente. Denne renten inneholder ikke gebyrer og avgifter.


Den effektive renten er den nominelle renten pluss gebyrer og avgifter. Det er denne renten som sier hva du betaler for lånet ditt.

Hva koster det å refinansiere?

Kostnadene ved å refinansiere varierer ut ifra hva slags behov for refinansiering du har. I tillegg til renten har de fleste et etableringsgebyr og månedsgebyr.


Skal du kun bytte bank for å få lavere rente er gebyrene i all hovedsak det offentlige for å betale tinglysning etc., samt månedsgebyr på vanligvis 50 kr. 


I mer komplisere situasjoner vil etableringsgebyret varierer fra 0 til 4% av lånesummen, avhengig av hvor mye usikret gjeld og eventuelle betalingsanmerkninger man har. 

Hvilke regler gjelder for refinansiering av boliglån?

Siden refinansiering er et ordinært boliglån, gjelder også boliglånsforskiften her. Det betyr at det er regulert hvor mye du kan låne. Hovedreglene er:

 • - Du kan maks låne 85% av boligens verdi.
 • - Du kan ikke låne mer enn 5 ganger inntekt.
 • - Du må tåle en 5% rente økning.

Oppsummering

Refinansiering av boliglånet kan være et smart valg dersom det gir deg lavere månedlig betaling på lånet, reduserer nedbetalingstiden eller hjelper deg med å spare penger.


Det er også et godt verktøy for å få kontroll på annen gjeld som forbrukslån, kredittkort og inkasso.


For å finne det beste lånetilbudet bør man få tilbud fra flere banker, og sammenligne den effektive renten. Du kan innhente tilbud selv ved å kontakte de bankene du ønsker, eller så kan Vekst Finans hjelpe deg helt med å finne den beste banken for ditt behov. Vår hjelp med refinansiering er alltid helt uforpliktende og kostnadsfritt.


Ta kontakt med oss ved å legge igjen din kontaktinformasjon her.

Hvor mye kan du spare hver måned på å refinansiere?

>
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen på denne siden. Ved å fortsette å bruke siden aksepterer du vår bruk av cookies.
Aksepter
Privacy Policy