fbpx
Refinansiering av boliglån med betalingsanmerkning

Skrevet av Jørgen Elvesæther

november 16, 2019

Å refinansiere boliglån hører vi mye om. For de fleste innebærer det å flytte boliglånet til en annen bank for å få lavere rente, og på den måten spare mange 1000-lapper i året. Fornuftig valg det. Men refinansiering av boliglån har flere hemmeligheter enn det, og store muligheter du kan benytte deg av. I artikkelen nedenfor forteller vi deg hvordan!

De 3 hemmelighetene 


Vel, å kalle det hemmeligheter er kanskje å overdrive. De fleste har hørt om dette i en eller flere sammenhenger. Hemmeligheten er at med boliglånet kan du:

  • få lavere rente og bedre vilkår på eksisterende boliglån
  • bake inn annen dyr gjeld og samle til ett lån i boliglånet
  • Du kan øke boliglånet for å bruke pengene på å kjøpe noe, f.eks. bil, båt, investeringer etc.

Boliglånet er som du ser en svært fleksibel finansieringsmetode. Vi skal gå igjennom punktene slik at du får en god forståelse av muligheten som ligger i disse. Men først, om du er litt usikker på hva refinansiering egentlig betyr, så har vi skrevet en enkel definisjon:

Hva er refinansiering av boliglån?


Refinansiering av boliglån betyr at man tar et nytt lån i en annen bank og erstatter det gamle lånet. Målet med å refinansiere er å få bedre rente enn på det gamle lånet, eller at man øker lånets nedbetalingstid. Lånet vil være det samme som før, men nå med bedre betingelser.

Hvordan få lavere rente på boliglån


Det aller enkleste man kan gjøre er å ringe til banken man har i dag og spørre om de kan sette ned renten for deg. Dersom du ikke blir fornøyd med den nye renten banken tilbyr deg kan du be om et tilbud fra en annen bank. Du kan sjekke hvilken rente andre banker tilbyr på Forbrukerrådets side Finansportalen

Du kan også be banken om å øke nedbetalingstiden på lånet. Dette vil føre til lavere månedlige betalinger. Det er viktig å tenke på at sum renter du har betalt når nedbetalingen av lånet er ferdig blir høyere når du forlenger nedbetalingstiden.

Burde du øke nedbetalingstiden?


De negative effektene av økt nedbetalingstid er enkle å forholde seg til. Øker du lånets løpetid fra 10 til 30 år vil nedbetalingstiden øke med 20 år. Det er lenge. I tillegg må du også betale rente på lånet ditt i disse ekstra 20 årene. 

For å motvirke dette kan du be den nye banken om å sette nedbetalingstiden på det nye lånet likt som på det gamle lånet. Da fortsetter alt som før, men siden du har fått bedre rente blir kostnadene lavere.

Men svaret på om du burde øke nedbetalingstiden er ikke svart/hvitt. Du må også ta hensyn til hvilket behov du har. 

Er målet ditt å få så lave utgifter hver måned som mulig vil det være fornuftig å dele opp tilbakebetalingen over maksimalt antall år som banken kan tilby.


Med lavere utgifter hver måned kan du velge å bruke de ekstra pengene på andre ting, som f.eks. å spare penger til en buffer, investere, eller spare til å realisere en drøm du har. Mulighetene er mange.

Og husk, du kan alltid betale ned ekstra hver måned, og på den måten betale ned lånet raskere.

Refinansiere og samle gjeld i boliglånet


I dag har de fleste mennesker et kredittkort eller andre usikre lån. Vi lever i et samfunn der det er enkelt å låne penger, men noen ganger kan det bli dyrt. Disse lånene har høye renter og kort nedbetalingstid, noe som legger press på økonomien.


Trenger du å få lettet på presset finnes det mulighet ved å refinansiere boliglån. 


Har boligen din steget i verdi, eller du har betalt avdrag på boliglånet over mange år har du store verdier bundet opp i eiendommen din. Denne verdien kan du bruke uten at du må selge huset. Differansen mellom gjenstående boliglån og verdien på huset kalles sikkerhet. Det er dette beløpet du sitter igjen med om du hadde solgt huset i dag. 


Bankene tillater at man øker boliglånet for å benytte deler av sikkerheten for å betale ned annen dyr gjeld. Du låner penger av banken, med sikkerhet i bolig, og betaler alle andre lån til 0. På den måten baker man inn gjelden til ett lån, med betydelig lavere rente enn de dyre lånene tidligere hadde.


De 3 store fordelene med å refinansiere boliglån dersom man opplever at man har dyr gjeld er: 

  • Man får lavere månedlige kostnader
  • Du får økt kontroll med ett lån kontra mange små
  • Vesentlig lavere rente

Selv med inkassosaker og eventuelle betalingsanmerkninger er bankene villige til å se på en løsning dersom man kan stille sikkerhet i bolig. Vi har også skrevet en artikkel om temaet. Les mer om det her.


Lurer du på hvor mye du kan spare ved å refinansiere boliglån og betale ned annen gjeld? Prøv vår refinansieringskalkulator, og finn ut av hva det vil koste deg i måneden å samle dine lån. 


Ønsker du å isteden å få et gratis og uforpliktende tilbud på å samle lånene dine kan du bruke skjemaet på denne siden.

Å refinansiere boliglån for å realisere en drøm


Har du en drøm du ønsker å realisere? Kjøpe en bil, reise rundt i verden eller investere i en gründerbedrift? Vi drømmer om så mangt, men har du ledig sikkerhet i boligen din, så kan du øke lånerammen og ta ut pengene til eget forbruk. Slike lån kalles ofte rammelån, og virker slik at du har en avtalt andel av boliglånet ditt som du kan ta ut, og nedbetale etter behov. 


Pengene kan du bruke på hva du vil, og den store fordelene er at du har renten til et boliglån. Mye billigere enn et forbrukslån, eller billån dersom drømmen skulle være en bil.


Oppsummering av å refinansiere boliglån


Å refinansiere boliglån gir deg mange alternativer, og passer for mennesker i forskjellige situasjoner. Felles for de alle er at man ved å refinansiere boliglån får lavere rente fra første dag. Har man lån fra før blir lånekostnadene lavere, og mange opplever at det er lettere å holde oversikten dersom man velger å refinansiere gjeld med sikkerhet i bolig.

Ønsker du å snakke med oss om noen av løsningene vi har presentert så kan du kontakte oss ved å benytte søknads- eller kontaktskjemaet på denne siden.

Hvor mye kan du spare hver måned på å refinansiere?

>
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen på denne siden. Ved å fortsette å bruke siden aksepterer du vår bruk av cookies.
Aksepter
Privacy Policy