fbpx
Har jeg betalingsanmerkning)

Skrevet av Jørgen Elvesæther

april 30, 2020

Betalingsanmerkning- ordet høres skummelt ut. Vi hører tidlig i livet at betalingsanmerkninger er noe vi ikke bør få. Er frykten overdrevet?


Mange tror også at det bare er de aller dårligste betalerne som får anmerkninger. Men faktum er at man fort kan få anmerkninger om man kommer i en vanskelig økonomisk situasjon. Spør du deg selv: Har jeg betalingsanmerkning?


Vi forklarer deg hva en betalingsanmerkning er, hvordan du kan sjekke betalingsanmerkninger på deg selv og hvordan du skal bli kvitt det.


Det grunnleggende om betalingsanmerkninger


Hva er en betalingsanmerkning? En betalingsanmerkning er en merknad på at du har en ubetalt regning eller faktura som har gått videre til inkasso. Merknaden registreres hos kredittopplysningsbyråene og rapporteres inn fra inkassoselskaper, namsmenn, Statens Innkrevingsentral osv. Kun bedrifter du har gitt samtykke til kan se dine opplysninger. F.eks. ved kjøp av varer og tjenester. En betalingsanmerkning slettes når den er betalt i sin helhet.

Når får man betalingsanmerkning?


Betalingsanmerkningen kan tidligst komme 30 dager etter at inkassoselskapet har igangsatt rettslig skritt. Det betyr at inkassoselskapet tar saken videre til namsmann, forliksrådet, og andre instanser.  Har du fått inkassovarsel eller betalingsoppfordring betyr ikke at du har fått betalingsanmerkning. Du får varsel fra kredittopplysningsbyrået 30 dager før anmerkningen blir registrert slik at du kan rydde opp.

Hvor lenge står en betalingsanmerkning?


En betalingsanmerkning står oppført til kravet anmerkningen er knyttet til er betalt, eller har blitt 4 år gammel. Om du betaler kravet i sin helhet slettes betalingsanmerkningen umiddelbart. Betalingsanmerkningen kan stå i mer enn 4 år, men da må inkassoselskapet ta nye rettslige skritt før fristen går ut.

Hvorfor er betalingsanmerkninger negativt for deg?


Når du skal handle fra en bedrift, for eksempel strøm, så kan du ikke betale strømmen med kontanter eller kort. Du vil isteden få en faktura med hvor mye du skylder for benyttet strøm forrige måned. For strømselskapet er fakturaen du mottar det samme som kontanter. Når du betaler fakturaen tilføres penger i selskapets kasse som de bruker til å betale egne regninger. Strømselskapet er derfor redd for kunder som ikke betaler. For å være sikre på at kundene er gode betalere kan de sjekke betalingsanmerkninger som er registrert på kundene, også kalt kredittsjekk.


Kredittsjekken kan være avgjørende for om du får strøm i stikkontakten, mobilabonnement eller boliglån i banken. Kredittsjekken viser om du har betalingsanmerkning eller ikke. De aller fleste bedrifter i dag velger å sjekke betalingsanmerkninger på sine kunder, og om man har en anmerkning så sier de fleste nei. Det kan være at noen aksepterer at du betaler på forskudd.

Kan du selv sjekke betalingsanmerkninger? Ja, Kredittsjekk deg selv


Tilbake til spørsmålet- "har jeg betalingsanmerkning?" Du kan enkelt kredittsjekke deg selv. Du har rett til innsyn i opplysningene kredittopplysningsbyråene har registrert på deg. Det er gratis å sjekke seg selv, og det gir full oversikt over registrerte anmerkninger. Tilgangen er digital, så om du har bank-id har du kredittsjekket deg selv på 1-2-3.

I Norge er de 2 største selskapene Bisnode og Experian. Informasjonen de har på deg er normalt den samme, men du kan sjekke betalingsanmerkninger begge steder for å være sikker. 


Om det viser seg at du har anmerkinger, så kan du gratis og uforpliktende få vurdert om du kan få et lån for å slette anmerkningene.

Hvordan bli kvitt betalingsanmerkninger?


Som nevnt slettes betalingsanmerkningen når den blir betalt i sin helhet. Men det er flere måter å komme dit på, både metoder som tar tiden til hjelp, og de som er raske. Hva som passer deg er opp til deg å finne ut av.

Nedbetalingsmetoden

Her starter man med å få oversikt over anmerkningene. Deretter tar man kontakt med de man skylder penger, og inngår avtale om nedbetaling over tid.

Hver måned setter du av en fast sum penger som du bruker til å nedbetale på alle kravene. Betal mest på det minste kravet slik at du fort får fjernet en anmerkning. Det gir god motivasjon

Sett av samme beløpet neste måned også, men den delen som tidligere gikk til det som nå er nedbetalt bruker du til å betale inn ekstra på det som nå er det minste lånet. 


Etter hvert vil du få et større og større beløp å nedbetale med, som gjør at du blir kvitt betalingsanmerkningene raskere enn om du bare betaler litt om gangen. 


Metoden heter snøballmetoden, og det er faktisk forsket på at metoden er den raskeste til å nedbetale gjeld med dersom man ikke refinansierer.

Refinansiere

Man kan få lån til tross for betalingsanmerkninger. Lånet brukes til å betale ned alle krav som er knyttet til betalingsanmerkninger. Lånet betales deretter ned som et vanlig lån. Dette er ikke et forbrukslån, men et boliglån som kommer i tillegg til ditt vanlige boliglån. Renten er derfor gunstig.

Kostnadene for å refinansiere består av rente slik det er på boliglån, samt et etableringsgebyr. Om du kan klare deg uten å refinansiere hele ditt eksisterende boliglån vil etableringskostnaden sjeldent overstige 30.000 kr. Ofte blir den faktisk lavere. 

Alle betalingsanmerkninger blir gjort opp umiddelbart, og metoden er derfor den raskeste måten du kan rydde opp i anmerkningene på. Om du har annen gjeld i tillegg kan du refinansiere dette også og på den måten få en helt ny start, raskt og effektiv. 

Å refinansiere betyr at man samler alt til ett lån. Mange syns det er enklere å betale ned på dette ene lånet istedenfor å ha oversikt over mange små krav. Lånet gis med sikkerhet i egen bolig, og er ikke et forbrukslån. Les mer om dine lånemuligheter til tross for betalingsanmerkning.

>
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen på denne siden. Ved å fortsette å bruke siden aksepterer du vår bruk av cookies.
Aksepter
Privacy Policy