fbpx
Boliglån selvstendig næringsdrivende

Skrevet av Jørgen Elvesæther

mai 6, 2020

Å få boliglån som selvstendig næringsdrivende kan by på utfordringer i møte med banken. Har du egenkapitalen i orden, men opplever å få avslag fordi jobben din regnes som usikker eller at inntekten varierer fra måned til måned?

Fortvil ikke, vi forteller deg hvordan du kan virkeliggjøre tanken om å kjøpe egen bolig.


En kjøpegruppe som faller utenfor


I Norge blir det stadig flere gründere. Mange ønsker fleksibiliteten i det å skape sin egen arbeidehverdag og starter sin egen bedrift. Men det å være selvstendig næringsdrivende kan også være utfordrende og spesielt om man ikke kan ta ut lønn jevnlig. 


I møtet med banken blir det mange spørsmål om regnskap og hvor mye lønn du har tatt ut de siste månedene.


Malen til mange banker passer ikke spesielt godt til selvstendig næringsdrivende eller de som er ansatt i eget AS. 


Bankene er opptatt av at du har en trygg jobb med forutsigbar inntekt. Det er ikke alltid like lett å dokumentere det med siste års skattemelding og lønnsslippene fra de 3 siste månedene.

Variabel inntekt og boliglån


Nettopp variabel inntekt er den største utfordringen når man søker om boliglån som selvstendig næringsdrivende. Noen lever av å ta utbytter, andre tar ut den lønnen de kan når likviditeten i selskapet tillater det. 


At inntekten varierer er ikke godt nytt for banken. Det gjør det vanskelig å forutse fremtiden og blir dermed lite forutsigbart.


For å være på den sikre siden ender det ofte med mange bankenr reduserer inntekten din til under et gjennomsnitt av det du hadde i inntekt det siste året.


Da sier det seg selv at du vil få et boliglån som er mindre enn det du kunne hatt dersom noen hadde medberegnet hele inntekten din.

Isteden vil du ha en bank som tar hensyn til din faktiske inntekt når de beregner hva du kan få i boliglån. Det kan vi hjelpe deg med.

Hvordan få boliglån som selvstendig næringsdrivende


Den største utfordringen når du søker lån vil være å dokumentere at man kan betjene boliglånet. Spesielt om man har varierende inntekt er dette et viktig punkt. Det vanlige er å dokumentere inntekt med de 3 siste lønnsslippene, men isteden må man se tilbake over en lengre tidsperiode for å se på variasjonen i inntekten. Da ser man helheten i økonomien din, og ikke bare et lite utdrag.


Det er derfor viktig at du kan finne frem gamle lønnsslipper og annet som kan dokumentere inntekten din. I tillegg bør inntekten kunne dokumenteres av skattemeldingen.


I tillegg vil økonomien i selskapet ha betydning, da det må sannsynliggjøres at jobben vil bestå også i fremtiden. Har du kontrakter eller annet som kan vise at du fortsatt vil ha oppdrag så er det verdifull informasjon. 

Har du klart å leve av jobben din, og samtidig har betalt husleie og spart penger til egenkapital, da har du et godt argument for å få boliglån. Det viser at du mest sannsynlig vil kunne betjene et boliglån i fremtiden også. 

Vi hjelper deg med din boligdrøm, og ser på helheten i din økonomi og ikke bare hva som har skjedd de 3 siste månedene.

Kravene til å få lån er de samme som alltid


Du må fortsatt ha nok egenkapital, og i dag er egenkapitalkravet på 15% av kjøpesummen. I tillegg kan du ikke låne mer enn 5 ganger inntekten din. Dette er krav pålagt av myndighetene. 


Manger du egenkapital kan du få hjelp ved at noen stiller som medsøker eller kausjonist for deg.


Boliglån som selvstendig næringsdrivende er dermed ingen umulighet, men det krever en litt grundigere prosess.

Oppsummering


Å få boliglån som selvstendig næringsdrivende kan være utfordrende i mange banker. Vi hjelper deg med å få lån dersom banken har sagt nei. Istedenfor å se på det lille bildet ser vi på helheten i din økonomi. Du må kunne dokumentere inntekten over en lengre periode enn de 3 siste månedene, og det er en fordel å kunne vise at selskapet ditt fortsatt vil ha tilgang på arbeid også i fremtiden. Har du i tillegg spart opp nok egenkapital så er mye gjort for at du kan oppnå din boligdrøm.

Har du opplevd utfordringer med å få boliglån, så sjekk med oss om vi kan hjelpe deg!

Hvor mye kan du spare hver måned på å refinansiere?

>
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen på denne siden. Ved å fortsette å bruke siden aksepterer du vår bruk av cookies.
Aksepter
Privacy Policy